Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România

Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România
Baza Militară de la Deveselu, unde este amplasat un scut antirachetă (FOTO: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 28/09/2019, 10:37

Potrivit studiului, realizat în septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR) pe un eșantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din țări europene, cetățenii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri mondiale, deși în unele țări UE cei mai mulți alegători nu au încredere nici în UE, nici în SUA.

La întrebarea „În care putere aveți mai multă încredere: SUA ori Uniunea Europeană?”, 48% dintre slovaci preferă UE (3% au încredere în SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) și 51% dintre olandezi (7% au încredere în SUA).

În România, 41% dintre respondenți au încredere mai mare în UE (16% au încredere în SUA, iar 32% nu au încredere în niciuna). În Spania, 56% dintre cetățeni au încredere în UE (9% în SUA), la fel în Suedia (56% au încredere în UE, 6% în SUA), precum și în Polonia (41% au încredere în UE, 19% în SUA) și în Danemarca (60% au încredere în UE, iar 6% în SUA). Conform sondajului, 58% dintre greci au răspuns că nu au încredere nici în UE, nici în SUA, la fel 54% dintre cehi, 41% dintre francezi și 37% dintre italieni.

„În primul rând, alegătorii cred că dacă UE trebuie să navigheze în apele turbulente ale competiției geostrategice, va trebui să acționeze independent. Blocul comunitar nu trebuie să se mai bazeze pe un singur stat membru ori să rămână la mila unei puteri străine. (…) La trei ani de la începerea mandatului președintelui SUA Donald Trump, alegătorii europeni par pregătiți să înfrunte realitatea dură a politicii mondiale. Studiul ECFR arată că europenii nu mai consideră că Statele Unite pot fi garant al securității Europei. (Acest lucru, în pofida faptului că în cele mai multe state membre minorități cred că țara lor are o relație specială cu SUA). La nivel general, europenii au mai multă încredere în UE decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri globale – deși, în numeroase state membre, mulți alegători nu au încredere nici în SUA, nici în UE)”, constată ECFR.

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și Rusia?”, cei mai mulți europeni au preferat neutralitatea. În Polonia, 45% dintre persoane au răspuns „nicio parte” (33% ar susține SUA, iar 6%, Rusia), la fel în Danemarca (53% nu susțin nicio parte), în Cehia (59%), Olanda (64%), Franța (63%) și Spania (62%).

În România, 65% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, Rusia), la fel în Suedia (68%), în Italia (65%), Ungaria (71%), Germania (70%), Slovacia (65%), Grecia (81%) și Austria (81%).

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și China?”, răspunsurile au fost similare în favoarea neutralității.

În Polonia, 54% dintre persoane au răspuns „nicio parte”, la fel în Danemarca (59%), în Italia (63%), în Cehia (65%), în Franța (64%) și în Spania 63%).

În România, 64% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, China), la fel în Suedia (70%), în Olanda (67%), Ungaria (73%), Germania (73%), Slovacia (73%), Grecia (82%) și Austria (83%).

„Alegătorii europeni par să vrea ca Uniunea Europeană să devină un actor internațional puternic, independent, utilizând o strategie fără o atitudine de confruntare. În conflicte dintre SUA și Rusia ori China, au preferința clară ca UE să rămână neutră, optând pentru o cale de mijloc între marile puteri aflate în competiție”, subliniază specialiștii ECFR.

„Alegătorii europeni cred că există argumente din ce în ce mai puternice pentru o politică externă a UE mai coerentă și mai eficientă într-o lume periculoasă și competitivă. Vor să vadă că Uniunea Europeană se maturizează ca actor geopolitic și își stabilește propriul parcurs. Cei mai mulți cetățeni cred că trăiesc într-o Uniune Europeană în care nu se mai pot baza pe SUA ca garant al securității și că procesul extinderii ar trebui oprit”, concluzionează autorii studiului intitulat „Dați-le oamenilor ce vor: Solicitare populară pentru o politică externă europeană puternică”, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează pe 3 octombrie Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor